İpek Böceği Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İpek böceği desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiler ve ipek böceği yetiştirmek isteyen kişilere tanıdığı bir yatırım fırsatıdır ve bu fırsatı değerlendirmek isteyen girişimciler ilgili kooperatiflere dilekçe ile başvuruda bulunabilirler.

Ekim 8, 2022 - 13:12
 1
İpek Böceği Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İpek Böceği Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İpek Böceği Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İpek böceği desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçiler ve ipek böceği yetiştirmek isteyen kişilere tanıdığı bir yatırım fırsatıdır ve bu fırsatı değerlendirmek isteyen girişimciler ilgili kooperatiflere dilekçe ile başvuruda bulunabilirler. İpek böceği desteği başvurusunda bulunmak isteyen girişimcilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri’ne dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurusu kabul edilen kişiler, ipek böceği yetiştirmek için devletten destek alabilirler.

İpek Böceği Desteği Alabilmek İçin Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Devlet tarafından verilen desteklerden faydalanabilmek için girişimcilerin bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. İpek böceği yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimciler, ipek böceği desteği alabilmek için kimler başvuruda bulunabilir? Sorusunu merak ediyor olabilir. Hemen cevaplayalım. İpek böceği desteği alabilmek için, öncelikle TC vatandaşı olunması ve 18 yaşının doldurulmuş olunması, 3 yıl ve üzeri bir sürede ipek böceği yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteriyor ve üretim yapılıyor olunması yani bu alanda deneyime sahip olması ve başvuruda bulunan girişimcinin, işin yapıldığı tesiste bizzat görev yapıyor olması gerekmektedir.

İpek Böceği Desteği Başvurusu İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

İpek böceği desteği başvurusu için istenilen belgeler, başvuruda bulunan kişinin nüfus cüzdanı, desteğe başvuruda bulunmak için yazılan dilekçe, ipek böceği yetiştiriciliği yapılacak olan çiftliğin ya da tesisin ikametgah belgesi, yapılacak iş ile ilgili örnek plan, ipek böceği yetiştirilecek olan tesisin kurulabilmesi için gerekli olacak makine, alet ve ekipmanların maliyetlerini gösteren ve bu iş için gerekli olacak sermayeyi gösteren bütçe, dut ağaçlarının bulunduğu tesisin tapusu vb gibi belgeler ipek böceği desteği başvurusu sırasında girişimciden talep edilmektedir.

İpek Böceği Desteği Ne Kadardır?

Tesisin büyüklüğüne, kullanılacak tohuma, ipek kozasının kilosuna bağlı olarak, bu gibi değişkenlere göre ipek böceği desteği ne kadar verilir? Sorusu değişkenlik gösterecektir. İpek böceği kozası için kilo başına 50 TL, 1 kutu tohuma 70 TL destek verilmektedir.

İpek böceği desteği, devlet tarafından geri ödemesiz olarak verilmektedir. Bu destekten faydalanabilmek için girişimcilerin, daha önce bu krediden faydalanmamış olması, Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu bulunmaması, daha önceden iflas etmemiş olmaması, takipli bir vergi borcu bulunmaması, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşu ile ortaklıklarının bulunmaması, çiftçi kayıt sistemi içerisinde kayıtlarının bulunması, yüz kızartıcı herhangi bir suç nedeniyle hüküm giyilmemiş olması, işletme faaliyetlerinin herhangi bir neden dolayısıyla askıya alınmamış olması, öncesinde ipek böceği yetiştiriciliği ile ilgili herhangi bir kamu kuruluşundan ya da kamu kurumundan hiçbir şekilde hibe ile ilgili destek alınmamış olması gerekmektedir.